Moja letná príprava na novú sezónu

Sme už veľmi blízko k prvým podujatiam v novej sezóne 2016/2017. Tento týždeň sa začalo trénovať aj v našej hale, ja som ale letnú prípravu zahájil už v prvej polovici júna. Čaká ma veľmi ťažká sezóna v mojom novom klube  BTK Köpings za ktorý budem hrať divíziu 1- sever (3. najvyššia súťaž). O výsledkoch a celom priebehu budete informovaný na tejto stránke, ja sa stále cítim stále ako Novozámčan :-)

V júni som mal možnosť trénovať s juniorskou reprezentáciou na dva týždne. Bohužiaľ, na prvom sústredení som hneď druhý deň musel cestovať domov, veľká bolesť v pravom kolene mi nedovolila trénovať na 100%.

Podarilo sa mi dať sa dokopy a mohol som trénovať s juniormi v Senci. Tréningy pod vedením reprezentačného trénera Romana Grigela boli veľmi kvalitné. Každý tréning sme začínali tieňovými cvičeniami. Nikto to nemá rád, ale je to veľmi dobré na vylepšovanie techniky pohybu a aj jeho rýchlosť. Za stolom sa trénovalo veľa kombinácii na pohyb a veľa zo stredu stola, druhá časť tréningu bola vždy so servisom a príjmom. V Senci ,už tradične, je veľmi dobré prostredie pre takéto sústredenia- kvalitný hotel, bazén+sauna a strava nikdy nesklamala :-)

Sústredenia na Slovensku som bral ako takú menšiu prípravu na skutočné finále- mesiac v čínskom Šanghaji. Vďaka skvelému trénerovi Igorovi Rzavskému sme mali možnosť zatrénovať si v kolíske stolného tenisu.

Prvé dojmy z Číny ale boli všelijaké. asi po 16 hodinách cestovania keď sme konečne vyšli von, dostali sme “facku” od dusného a teplého vzduchu. Vzduch bol veľmi vlhký (približne 80%) a v lete tam prevládajú teploty na 30 stupňov. Trvalo nám nejaký čas kým sme si zvykli na toto prostredie. A to radšej nebudem rozprávať o dňoch keď dorazil smog…

Ďalším takým sklamaním pre mňa bola strava. V čínskych bistrách je jedlo prispôsobené tak, aby nám Európanom to jedlo chutilo. V samotnej Číne je to ale o niečom úplne inom. Bolo veľmi obtiažne si nájsť nejaký druh jedla, z ktorého Vám prestalo po 2-3 prepínať. Jediným spoľahlivým zariadením bol Mcdonalds alebo Burger King, aj keď bohvie čo v skutočnosti bolo pomleté v tom mäse :-)

Bývali sme na 4- poschodovom internáte. Tu ma celkom prekvapila čistota mojej izby, žiadna pleseň a ani hmyz na čo sa veľa ľudí čo bolo v Číne sťažuje. Na izbe sme mali aj klímu, samozrejme bola non stop zapnutá a vždy sme sa tešili na schladenie. Internet nám na izbe šiel celkom dobre na čo sa tiež nedá sťažovať.

No ale teraz k hlavnej veci kvôli čomu sme cestovali cez polovicu sveta. Športový areál- niečo úžasné. Šanghaj University of Sports ponúka špičkové centrum pre veľa druhov odvetví- futbal, atletiku, tenis, basketbal a dokonca sme našli aj golfové ihrisko. A hlavne naša budova- pod jednou strechou ste mohli nájsť až 3 stolnotenisové špecializované haly. Dohromady sa dalo trénovať na 110 stoloch! Po ruke bolo nespočetné množstvo loptičiek.

 

Náš tréning mal veľmi zaujímavú štruktúru. Najviac sa trénoval forehand topspin. Prvé cvičenie bola vždy pravidelná “behačka” forehandom po celom stole. Druhá kombinácia vždy “serve and free”. Tu sa dalo najviac skúšať to čo hrávame v zápase, hlavne príjem servisu. Posledná kombinácia pred prestávkou bola väčšinou nepravidelná bez servisu, najčastejšie to bolo backhand blok po celom stole. Po prestávke nasledovala najťažšia časť tréningov- zásobníky. Doma zásobník vôbec nehrávam, bol som rád že som tu v Číne mohol toto absolvovať. Odohrali sme s Číňanmi aj veľa tréningových zápasov a bol som prekvapený že som sa vôbec nestratil držal som sa medzi nimi. V halách sa veľmi ťažko trénovalo, to teplo ma úplne zabíjalo a to nehovorím o dňoch keď nefungovala klíma. Plus aby toho nebolo málo musel som vynechať 4 dni kvôli bolesti v ramene. Trénovali sme aj v soboty aj nedeľe, ja osobne ale len raz denne lebo energeticky som bol na tom veľmi biedne. Vydržať makať na každom tréningu na 100% v tejto krajine je fyzicky a psychicky aj pre mňa veľmi náročné a ukázalo sa že stále mám aj ja na čom pracovať.

 

Pridávam aj nejaké fotky z mesta. Bolo to asi prvýkrát, že som mal čas si aj niečo pozrieť. Bol to veľký zážitok vidieť mrakodrapy, vyskúšali sme si zjednávanie s predavačmi na fake marketoch a absolvovali sme aj plavbu po rieke Huang Pu.

 

 

 

 

Posted in Aktuality, Blog, Zo sveta.