Rekordspelen 2016

Posledný víkend 1-2. októbra nás čakal švédsky národný turnaj v Helsingborgu. Štartoval som v dvoch kategóriach- Mens Elite group a Herrsingel 20. Už sa tu vo Švédsku cítim celkom dobre aklimatizovaný a tešil som sa na dobrý turnaj.

Všetky kategórie sa hrali na tomto turnaji K.O. systémom hneď od začiatku. Tento systém môže byť trochu zradný pre hráčov, čo majú pomalší vstup do turnaja…

V sobotu sme začínali súťaž Mens Elite. Prvé kolo som mal voľné, no v druhom kole ma čakal veľmi nepríjemný Angličan ktorý hráva ligu za Halmstad BTK- Tom Jarvis. Mal dobre variabilný servis a silný bol na backhande, prakticky každý môj servis rozohrával backhandovou packou. Prvý set mi utiekol trochu začiatok, nechytil som dobre prvé jeho servy a prehral som 11:7. V druhom sete som už ale prijímal lepšie servis a dokázal som sa prvý dostať do útoku, aj keď mi nevadilo keď útočil Jarvis- vždy som si ho povodil po stole :-) V druhom sete som mal aj viac šťastia, dal som mu asi štyri “prasiatka” a dostal som sa do vedenia 2:1. V poslednom sete som zase zle začal prijímať servis, prehrával som 8:5. Zmobilizoval som svoje sily, išiel som do ďalších príjmov agresívnejšie a vyrovnal som na 9:9. Posledné dva body som zvládol s prehľadom na svojom servise a mohol som sa tešiť na ďalšie kolo. V osemfinále som hral proti mladíkovi z klubu Ängby/Spårvägen Elit BTK Vigo Kippel. V zápase som už od začiatku bol lepší, vždy som sa snažil Kipelovi hrať mimo jeho ruku, aby sa vždy musel pohnúť, vtedy robil veľa chýb. Dokázal som ho dostávať pod tlak forehandovým spinom a až na menší výpadok koncentrácie v treťom sete, som bol lepší hráč a zaslúžene som vyhral 3:1. Vo štvrťfinále som hral proti nasadenej jednotke Eliasovi Ranefurovi z Ängby SK. Ranefur je vice- majster Európy juniorov z roku 2014, na World Touroch poráža veľmi dobrých hráčov. Povedal som si ale, že idem hrať naplno a nedám svoju kožu zadarmo. Veľmi som sa bál jeho backhandového servisu zo stredu stola, no v zápase sa ukázalo že obavy boli zbytočné. Na príjme som veľa bodov nestrácal a na svojom servise sa mi darilo bodovať. Prvý set sa mi podarilo vyhrať 13:11, bol to dobrý štart do ťažkého zápasu. Druhý set začal hrať Ranefur viac “strieľané” spiny na stred stola a ja som vždy končil pri ohrádkach. V treťom sete som ale zas začal príjmať lepšie servis, celý set sme sa ťahali. V koncovke za stavu 9:9 ale Ranefur dobre rozohral obidva moje servy a ja som tento set prehral. V poslednom sete mi zas ušiel úvod a prehrával som 7:3. Zobral som si time out a môj spoluhráč Ingo Péter mi podaril aby som začal hrať úplne na riziko, už nemám čo stratiť. Začal som aj tak hrať, do každého jeho servu som hral packu “trafím nebo ne” :-) Nakoniec som sa dotiahol zas do stavu 9:9, prehral som jednu dlhú kontraspinovú výmenu a nevyšiel mi príjem servisu. Takáto premárnená šanca mrzí, v týchto koncovkách rozhodli Ranefurove skúsenosti. So svojím prejavom som bol ale nadmieru spokojný, nie každý deň máte šancu hrať s tak dobrým hráčom takú vyrovnanú partiu…

Pridávam aj 1 set z mojej kamery zo zápasu proti Ranefurovi.

 

V nedeľu ma čakal turnaj v kategórii Herrsingel 20. Už hneď ako som sa zobudil som cítil, že dneska to pôjde ťažko. Včerajší turnaj ma veľmi vyčerpal+ som musel skoro vstávať na nedeľný turnaj. V prvom kole ma čakal Day Tapabrata z Åsa IF. Už od začiatku to šlo veľmi zle, nevedel som zaservovať krátko a Day mi všetko rozohrával a dostával ma pod tlak. Všetky moje body som ťažil iba z jeho vlastných chýb a mal som veľa šťastia v koncovkách. Možno sa Day zľakol príležitosti a zradila ho psychika v dôležitých momentoch. Podarilo sa mi vyhrať 3:1 ale vlastne ani neviem čím som vyhral. Druhé kolo ma čakal Daniel Gustafsson z Västers BTK. Hráč, čo mal na forehande sendvič a na backhande trávu- proste, úplne nádherná kombinácia. Absolútne som nevedel prečítať rotáciu z jeho úderov, niekedy tam bol obrovský čop, hoci to vyzeralo ako náraz a niekedy zas naopak. Nevedel som sa ani poriadne oprieť do nôh a hrať na jednu loptu. Skrátka som pohorel a vypadol som už v druhom kole. Treba sa z toho poučiť, druhý krát sa možno viac sústrediť na regeneráciu po ťažkom turnaji.

Celkovo si ale myslím že som v Helsingborgu zanechal dobrý dojem, dokázal som sebe samému že sa dá hrať aj s najkvalitnejšími hráčmi. Na svojich chybách v hernej stránke teraz popracujem v tréningovom centre v Köpingu :-) Majte sa všetci dobre veľa šťastia v tejto sezóne!

 

 

Posted in Aktuality, Blog, Muži, Zo sveta.